Site Loader

Rêve ligt in de Aveyron. De Aveyron is een stukje Frankrijk dat soms haar best doet om niet door iedereen gevonden te worden, dat idee krijg je hier soms. En dat is maar goed, zo is het gespaard gebleven van het massatoerisme. Een mozaïek van landschappen, natuur en dorpjes die door de tijd over het hoofd gezien werden. Maar vergis je niet, de Aveyron herbergt prachtige en vooral heel afwisselende landschappen. Je waant je in de Aveyron een beetje overal ter wereld. Wat we daarmee bedoelen? Dat wordt snel duidelijk als je op deze blog verder leest. Wij verkennen de Aveyron graag voor je én delen hier onze waaw-momenten. Al moeten we toegeven dat we vandaag de grens oversteken naar het aangrenzende departement ‘Tarn’.

Relatief onbekend, maar de moeite om te leren kennen, de Gaillac wijnstreek.

Op een boogworp van Albi ligt de Gaillac. Een wijnstreek die zich uitstrekt over de beide oeverkanten van de Tarn die het gebied in 2 opdeelt.

“Wijn en de bastides albigeoises houden je met gemak een hele dag zoet”

Buiten wijn is dit ook de streek van de Bastides Albigeoises, omwalde stadjes. Wijn proeven met als excuus een streep cultuur. Kan het nog beter?

Als je van plan bent om een dagje Gaillac te doen, voorzien wij je van een kaart met een aantal rijroutes. We hebben zelf onze favoriete wijnhuizen, waarvan de meesten op de hogere kalkplateau’s gelegen zijn en onze wijnkaart aanvullen met lekkere biodynamische wijnen. Van deze wijnhuizen ben je zeker dat ze ook jou met open armen gaan ontvangen, maar ontdek gerust zelf nieuwe vignerons. Wij kennen ze lang nog niet allemaal.

De streek heeft wat last om zich te positioneren tussen de alombekende Franse wijnstreken, maar laat je niet afleiden. De Gaillac heeft wel wat te bieden. En bekijk het ook vooral als een voordeel: je vindt hier lekkere, en nog betaalbare wijnen. En de oprecht hartelijke ontvangst, in de meeste gevallen door de wijnboer zelf, die krijg je er gewoon helemaal gratis bij.

Lunchen doe je ’s middags in één van de bastides. Cordes Sur Ciel is de bekendste, en dus ook de drukbezochtste, maar geef ook Castelnau-de-Montmiral en Puycelci eens een kans. Zeker wanneer je grote drommen toeristen wilt vermijden. En op de terugweg MOET je even halt houden in L’isle-sur-Tarn. Op het historische marktplein vindt je een ijssalon, en we zweren je, dit gaat de lekkerste ijs zijn die je al ooit gegeten hebt.

Ons kan je al wel eens regelmatig in de Gaillac aantreffen, maar die keer dat we een 2CV huurden en erop uit trokken, was toch wel onvergetelijk. Wil je er trouwens zelf eens op uittrekken met deze teletijdmachine, dan zetten wij je alvast op weg.

Genoeg wijn? Tijd om een frisse neus te halen tijdens een ander type uitstap: