Site Loader

Ze zijn er als één van de eersten op de lente aan te kondigen. En ze zijn niet subtiel. Zelfs met je ogen dicht kan je ze vinden. De zoete onmiskenbare geur kan je al van tientallen meters verder ruiken. En je kan je ook niet vergissen. De geur van wilde viooltjes is er één van de duizend. En het beste van al? Het is niet eens zo moeilijk om de geur in een flesje te bottelen. Hop, mandje onder de arm en naar buiten jij! Maar vergeet de bijen en de vlinders niet. Pluk niet alles kaal, ook voor onze gevleugelde vrienden zijn de viooltjes een welkome snack na een lange winter. En verder kijk je natuurlijk ook goed uit waar je plukt natuurlijk.

Ingredienten

  • 500 gram viooltjes
  • 1.25 liter water
  • 1.8 kg suiker

oftewel: het dubbel aan water dan het gewicht aan viooltjes dat je kon verzamelen. Ook het volume aan suiker kan je omrekenen. Er gaat best veel suiker in de siroop, maar later verdun je de siroop weer met water.

Overgiet de viooltjes met het water dat je opwarmt tot net onder het kookpunt (net zoals thee in feite). Laat de infusie een nachtje trekken.

De volgende dag zeef je de viooltjes. Let er goed op dat er geen bloemblaadjes in je infusie achterblijven.

Je brengt je infusie aan de kook, samen met de suiker. Doe dit au bain marie om de kleur te behouden, of voeg een heel klein beetje citroenzuur toe aan je mengsel om de paarse kleur te activeren.

Ondertussen steriliseer je de flesjes. Na een paar minuten koken kan de vloeistof in je flesje. De suiker moet helemaal opgelost zijn. Zorg dat je het flesje hermetisch sluit en dan kan je zo goed als heel het jaar door van de lekkere siroop genieten.

Wij serveren de siropen in onze home made ice teas, op desserts of verwerken in gebak. Benieuwd wat jij er mee op tafel tovert!