In 2017 ruilden we een stadsleven en onze jobs in…
Wij verleggen af en toe onze eigen grenzen en deinzen niet terug om te experimenteren met wat we zelf plukken of bij lokale producenten kopen. We willen onze gasten verrassen, ook op culinair vlak. De meest vindingrijke én geslaagde experimenten delen we hier.
Dat het leven soms rare bochten neemt, dat kan je wel stellen. Dat deze meid die nog niet zo lang geleden in het stadscentrum van Antwerpen woonde, vandaag werkelijk in the middle of nowhere wortels schiet, is al hoogst opmerkelijk. En dat ik dan nu ziet te turen op een rek vol boeken over wildpluk en koken met de meest gekke vondsten, is eigenlijk haast niet te geloven. En toch heb ik dit nieuwe leven vastgepakt, en zoals steeds, smijt ik me. En verdiep ik mij nu in eetbaar onkruid.
Het gaat mij eigenlijk veel minder om het ‘zelfvoorzienend leven’ of andere, vaak met geiten en wollen sokken geassocieerde motieven (waar overigens helemaal niets mis mee is hoor!). Maar he, wat ben ik de afgelopen weken verrast geweest door nieuwe, verrassende en lekkere smaken. Het is daar dat ik geïntrigeerd raakte, we eten en koken zo vaak met dezelfde ingrediënten. Blijkt dat zij maar een minimumfractie van de mogelijkheden zijn. En dat boeit mij, die ruimte die er nog is om te gaan experimenteren en creëren.
“We telen en eten maar een minimumfractie van wat er eigenlijk mogelijk is. En dat is wat mij boeit. De oneindige mogelijkheden en ruimte om te expirimenteren.”
De eerste keer kijken gasten soms raar wanneer bloemen die ze tot dat moment enkel nog maar in een vaas zagen, opeens hun bord opvrolijken. Maar de volgende keer dat ze aanschuiven, wordt er zonder vragen geknabbeld op bloemschikaccesoires die voor de gelegenheid gebakken, gegrild of tot mousse verwerkt zijn. En daar zit het hem ook, waar Rêve voor staat. We halen je uit je dagelijkse routines en verrassen je met onze ontdekkingen. En de keuken speelt daar een grote rol in.
Wil je graag zelf eens op pad gaan, dan is dit een prima starterskit:
- Je smartphone met de google lens app. Hij heeft soms tot een poging of 3 nodig, maar het is indrukwekkend hou nauwkeurig deze app is. Als je weet naar wat je aan het kijken bent, is het even snel gegoogeld of je met een al dan niet eetbare plant te maken hebt én of hij ook smaakvol is. Niet alles wat eetbaar is, is lekker.
- En dan de wildpluk bijbel: Eetbare wilde planten van Fleischauer, Guthmann en Spiegelberger. Meer dan 200 soorten staan beschreven in een zakformaat boekje.
Plukken is natuurlijk maar stap 1. Daarna moet je er ook daadwerkelijk mee de keuken intrekken. Maar ook daar is er al behoorlijk wat pad geëffend, en niet door de minsten. René Redzepi (Noma), Magnus Nilsson (Faviken) en andere wereldtopchefs spenderen hun vrije tijd vaak op hun knieën in het bos. Niet dat ik me aan dat niveau waag hoor. Maar als je graag wil weten welke boeken hier in de testkeuken liggen, dan moet je zeker binnenkort op de blog komen lezen. Ik schrijf daar zeker nog een artikel over.
Wil je graag nog meer lezen over wat onze gasten voorgeschoteld krijgen? Misschien interesseren deze artikelen je dan ook wel?