Site Loader

De laatste keer dat wij in de Catalaanse Pyreneeën vertoefden, was om te gaan skiën met vrienden, een paar jaar geleden. Wat lijken die uitjes ver weg nu. Maar onze voorliefde voor de bergen dreef ons weer die hoogtes van de Pyreneeën in, de “Pyrénées Orientales” deze keer. Na een kleine poll op onze Instagram en Facebook weten we nu dat de helft van onze volgers die voorliefde voor hoogtes deelt. De andere helft zoekt liever de zee op. Helemaal begrijpelijk. Maar nu moeten we toch wel zeggen dat als je houdt van camperen in volle natuur, dat de ruwe bergachtige gebieden meer dan de kust gespaard bleven van beton en veel mensen. En daarom net iets meer ruimte bieden om te gaan en staan waar je wilt, meer kleinschalige overnachtingsmogelijkheden. En onze voorliefde gaat ook vooral daarnaartoe. Dat echte VIP-gevoel opzoeken.

Op 31 maart was het weer zover. Macron ging zijn volk toespreken en we voelden de bui al hangen. We zouden weer in lock down gaan, vanaf 5 april. En in Frankrijk menen ze het, 10 km rond je woonst en als je verder weg wilt moet je een attest bij je hebben waarop een goede reden staat om je verplaatsing te verantwoorden. Dus hadden we nog een paar dagen om ons vrij, zonder berg aan administratie op de weg te begeven. Dus werd de volgende ochtend de mobilhome voorgereden en waren we nog voor de middag onderweg om tot de laatste minuut te genieten van de vrijheid, die van de Catalaanse Pyreneeën deze keer.

In deze reeks van 2 delen nemen we jullie eerst mee naar de mooiste bergmeren en logeren jullie met de camper op plaatsen met adembenemende views. In het tweede deel houden we onze adem in wanneer we door canyons klauteren en bekomen we nadien even aan de zee.

Lac de Matemale

Na een tocht van 3 uur vanuit Rêve rijden we de Pyreneeën in. Vanaf Toulouse volg je de pijlen richting Andorra, en voor je het weet zie je de pieken aan de horizon opdoemen. Wij vertrekken steeds ‘op den boef’. Dus dat wil zeggen dat we tijdens onze rit pas beginnen lezen over de regio en op zoek gaan naar overnachtingsplaatsen. Een reiswijze die ik overigens enkel adviseer in het laagseizoen. Frankrijk is een camperland, je rijdt hier niet alleen rond met je mobilhome. Dus in vakantieperiodes bedenk je beter op voorhand waar je graag wil staan, wil je je van een mooi plekje verzekeren.

Maar deze keer bracht onze impulsieve reisstijl ons tot aan de oever van het Lac de Matemale. Tijdens onze rit bedachten we dat onze Hygge (de campingcar die jij trouwens kan huren!) nog niet uitgerust was met visgerief. Daar hebben we dan ook instant verandering in gebracht. Nu kunnen onze gasten dus ook een hengeltje werpen. Bij onze aankomst aan het meer was de zon nog niet onder, dus heeft Joeri dat lijntje meteen uitgeprobeerd.

Vissen is minder mijn ding, dus deed ik nog een tochtje met de honden en heb ik nog even wat gewerkt aan de computer. Rond het meer kan je wandelen, of allerlei (water)sporten beoefenen. We zagen ze met stepjes langsrijden, joggen. Je zou er in de winter zelfs onder het ijs kunnen duiken.

Voor was het beperkt tot een hele mooie overnachtingsplaats met een panoramisch zicht over het meer. Er staan mooie picknicktafels en barbecues en je kan meteen het water in. We hebben hier een heerlijk rustige nacht gehad. In de ochtend namen de honden een frisse duik en genoten wij van een stevig ontbijt. We hadden immers nog een hele wandeling voor de boeg. Vlakbij vind je het stuwmeer van Bouillouse. En niet enkel het meer is een trekpleister, de weg ernaartoe lijkt zo een fantasiewereld ontsnapt. Tijd om te vertrekken dus.

Lac des Bouillouses (la Bollosa)

Frankijk is zo divers. Je kan er een weg inslaan en je instant in een andere wereld wanen. Awel dat gevoel heb je als je de afslag neemt aan het houten bordje ‘site classé des Bouillouses’. Een smalle weg voert je al een heel eind omhoog. Langs de weg staan hier en daar picknicktafeltjes op mossige grasvelden aan klaterende riviertjes. Het is er zo mooi, dat het nep lijkt. Ken je dat gevoel? Je verwacht er elk moment oog in oog te staan met waternimfen en feeën. Zorg dus dat je jouw picknick meehebt en houdt zeker even halt langs deze fenomenale route.

Wat volgt is een grandioze wandeling, in een beschermde site. Dit natuurpark deed onze mond alvast open vallen. Je waant je nog steeds in een fantasiewereld en elk moment verwacht je de filmploeg van een ‘lord of the rings’ crew tegen het lijf te lopen. Op het moment van ons bezoek scheen de zon en klommen de temperaturen tot t-shirt wandelweer, maar het meer zelf lag nog onder een dik pak ijs. Dit maakte het geheel nog meer sprookjesachtig.

Vol moed zijn we gestart aan een wandeling waar je op 5 uren langs maar liefst 12 meren stapt. Na enkele kilometers zijn wij echter vastgelopen in bergen sneeuw en maakten rechtsomkeer. Maar als ik internet mag geloven is dit in de zomer een topper. Zorg wel voor goede wandelschoenen en een grote dosis energie, deze wandeling is geen ‘walk in the park’.

In het hoogseizoen parkeer je beneden en brengt een shuttle dienst je tot aan het meer. In het laagseizoen mag je de site in met je camper, en doe je de laatste 5km tot aan het meer te voet. Geen nood, het zijn 5 km puur natuurgenot.

Een volledige wandelkaart vind je ook op de website van de toeristische dienst: https://www.tourisme-pyreneesorientales.com/les-lacs-du-carlit

In het natuurpark zelf kan je niet overnachten. Wij vonden een mooie parking in één van de omliggende dorpen wanneer je het park weer uit rijdt (er is maar 1 toegangsweg).

In deel 2 van onze reis blijven we hangen in de Pyreneeën, maar gaan we nog meer de avontuurlijke toer op. De gorges van Carança spreken tot de verbeelding. Je mag geen last hebben van hoogtevrees, als je die kan overwinnen dan wacht je de ene verbazing na de andere. Ongelofelijk wat voor plekken je tegenkomt als je afwijkt van de geijkte massapaden. Lees hier het tweede deel van ons lang weekendje Catalaanse Pyreneeën.

Ontdek meer op onze blog

Hou jij van natuur, wandelen en origineel overnachten, dan hebben wij op onze blog nog wel meer tripjes die je doen watertanden. Volg je ons bovendien op Facebook of Instagram dan krijg je in jouw feed te zien wanneer we een nieuwe blogpost online zetten.

 • Naar de bron van de Dourdou
  De rivier waar onze gasten in zwemmen, staan te vissen…
 • GR 736, de etappe in het hart van de raspes du Tarn
  In april 2022 opent de GR route 736. Deze wandeltocht…
 • On top of the world: Cirque de Tournemire
  oe is het mogelijk dat we hier bijna 5 jaar wonen en pas nu deze wandeling ontdekten. Op amper 35 min van Rêve vind je de Cirque de Tournemire. Deze wandeling heeft de pech (of is het net het geluk?) om in de Aveyron te liggen. Overal op de wereld zou deze wandeling aangeprezen worden als ‘must do’, ‘not to miss’,… maar hier houden ze het heel bescheiden. Of is dat net de bedoeling? Soms weet ik het niet meer.
 • Gieren spotten op grote hoogte
  Als er één wandeling is die je echt moet gedaan hebben is het deze. De combinatie van de indrukwekkende vogels en een adembenemende wandeling maken deze uitstap tot eentje die je lang gaat bijblijven.